Online tv kijken buitenland KPN en Ziggo

Ziggo en KPN zijn de eerste Nederlandse internet providers die hebben laten weten bezig te zijn een einde te maken aan ‘geoblocking’ op online tv kijken, in lijn met Europese regelgeving. Over enkele maanden kun je als klant van KPN of Ziggo, wanneer je een internet en tv abonnement hebt, ook gebruik maken van de gratis tv app van KPN en Ziggo in het buitenland.

Wat betekent dit? Maak je gebruik van online televisie via de gratis live tv app van KPN of Ziggo? Dan kan dat ook binnen afzienbare tijd in andere landen die zijn aangesloten bij de Europese Unie. Ga je dus straks op vakantie of ben je in het buitenland? Pak dan je laptop, tablet of smartphone er bij voor je favoriete tv uitzending. Want deze hoef je straks niet meer te missen.

Online tv kijken in het buitenland is met een beetje creativiteit nu ook wel mogelijk en niet illegaal, maar het is wel tamelijk omslachtig. Je hebt er een VPN-dienst voor nodig. Niet iedereen is daarmee bekend en weet hoe dat werkt.

Einde aan geoblocking in Europa

Al enkele jaren is het Europees Parlement bezig een einde te maken aan geoblocking. Het is niet langer wenselijk en vooral niet meer van deze tijd met open Europese grenzen en het neemt belemmeringen weg die de (elektronische) handel bevorderen.

Het verbod op geoblocking houdt in dat elektronische handel (online) niet langer begrensd mag worden op basis van je nationaliteit. Doe je online aankopen – of maak je gebruik van een online dienst in een andere lidstaat dan waar je woont? Dan mag niet langer onderscheid worden gemaakt tussen je nationaliteiten en de uitvoering van die aankoop of dienstverlening.

Geoblocking is dus in feite een vorm van discriminatie in de toegang tot goederen en diensten op basis van nationaliteit, terwijl dit niet objectief kan worden gerechtvaardigd. Een bekend en recent voorbeeld van het verbod op geoblocking is het afschaffen van extra roamingkosten bij gebruik van mobiele data in Europa.

De opheffing van geoblocking heeft alleen betrekking op Europese landen die zijn aangesloten bij de Europese Unie. Maar het staat providers vrij om ook in landen buiten de EU toestemming te verlenen.

Online tv kijken met de tv apps van Ziggo en KPN waar je ook bent

De volgende stap is zorgeloos online tv kijken via je Nederlandse aanbieder, ongeacht in welke Europese lidstaat je bent. KPN en Ziggo zullen de eerste Nederlandse providers zijn die hun tv apps Ziggo GO en KPN interactieve tv toegankelijk maken in het buitenland.

Wanneer dit precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Wel kunnun we verwachten dat dit binnen enkele maanden gaat gebeuren.

Video on demand diensten zullen volgen

Mogelijk volgen ook andere online streamingdiensten binnen afzienbare tijd en kijk je vanaf deze zomer ook video on demand op je device in het buitenland.

Voor enkele online diensten, waaronder video on demand, is er al eerder een ander akkoord bereikt binnen het Europees Parlement, op basis waarvan in het eerste kwartaal van 2018 het mogelijk wordt om gebruik te maken van de lokale content van diensten in andere lidstaten.

Zo kijk je straks ook naar het Nederlandse aanbod van Netflix als je bijvoorbeeld op wintersport bent. Iets waar velen al heel lang op wachten.

Let wel: Het is en wordt niet mogelijk om als Nederlander in het buitenland een tv abonnement bij een Nederlandse provider af te sluiten. Een tv abonnement moet op een Nederlands adres afgesloten zijn wil je straks gebruik kunnen maken van online tv kijken in het buitenland.