Overstappen van internet provider Eenvoudig en zonder gedoe overstappen van internet provider. Dat is de afspraak die de overheid heeft gemaakt met internet providers. Jouw overstap naar een andere provider moet zo soepel mogelijk verlopen. De meeste internet providers hanteren daarom een overstapservice, waarbij je nieuwe provider je oude contract voor je opzegt bij je oude provider en ervoor zorgt dat je niet met een dubbele rekening komt te zitten.

Hoe stap ik over van internet provider?

Ben je van plan over te stappen van internet provider? Slimme keuze, want de kans is groot dat je bij een andere provider het goedkoopste internet kunt krijgen. Daarom is het slim om ieder jaar opnieuw de postcodecheck in te vullen om te zien bij welke provider je het goedkoopste internet kan krijgen. Je overstap is bovendien zo geregeld met het stappenplan hieronder. Zo weet je zeker dat je een keuze maakt die bij je past.

Stap 1.Check de contractduur van je huidige abonnement

Wil je overstappen van internet provider? Check dan als eerste of je kosteloos je huidige abonnement kan opzeggen. De meeste contracten hebben een looptijd van 12 maanden, in enkele gevallen 24 maanden. Zeg je voor het einde van de looptijd van je contract op? Dan betaal je mogelijk een opzegboete aan je huidige provider.

Stap 2. Bepaal of je internet, televisie en/of bellen nodig hebt

Voor veel mensen is een vaste telefoonlijn niet meer zo belangrijk. Steeds vaker wordt gekozen voor goedkoop internet in combinatie met mobiel.

Daarnaast wordt er steeds meer naar video on demand gekeken dan naar lineaire televisie. Kijk je graag naar films, series en documentaires wanneer het jou uitkomt? Kies dan voor een goedkoop internet abonnement met een los abonnement voor online tv kijken en streamen.

Internet en tv

Wil je wel televisie bij je internet pakket? Dan raden we je aan om voor kabel provider Ziggo te kiezen. Bij Ziggo krijg je veelal de beste televisie kwaliteit en gaat het bovendien niet ten koste van je internetsnelheid wanneer je tegelijkertijd wil internetten. Bij DSL providers is de internet verbinding en het televisie signaal gedeeld en verlies je internetsnelheid wanneer je tegelijkertijd televisie kijkt.

Alles in 1

Hoewel een vaste telefoonlijn tegenwoordig niet meer zo gebruikelijk is, profiteer je wel vaak van extra voordeel en korting als je zowel internet, bellen en televisie afneemt bij dezelfde internet provider. Bel je vaak en lang? Dan is het goed om te weten dat bij sommige providers het mogelijk is om bij alles in 1 met onbeperkt bellen af te nemen.

Stap 3. Doe de postcodecheck om de beschikbare abonnementen op jouw adres te vinden

Het verschilt per adres wat voor internet abonnementen er beschikbaar zijn en of je ADSL, kabel of glasvezel internet kan krijgen. Bijna overal is DSL- en kabel internet beschikbaar. Maar woon je in een buitengebied dan kun je toch slecht bereik hebben. Kijk dan of je in aanmerking komt voor 4G mobiel internet voor thuis.

Met de postcodecheck zie je welke abonnementen er op jouw adres beschikbaar zijn. Kabel internet wordt overwegend geleverd door Ziggo, maar het kan zijn dat je in een gebied woont waar alleen Caiway kabel internet levert.

Glasvezel internet is nog maar beperkt beschikbaar in Nederland. Wel wordt glasvezel op steeds meer plaatsen uitgerold. Vul de postcodecheck in om te zien of in jouw wijk al glasvezel uitgerold is.

Stap 4. Kies een internet provider die bij je past

In onze vergelijker zie je altijd de goedkoopste internet provider bovenaan staan. Afhankelijk van welk type internetverbinding je zoekt of provider kun je kiezen voor het goedkoopste internet.

Stap 5. Nummer – en e-mail behoud bij het overstappen

Mocht je al een vaste telefoonlijn hebben, dan kan je er voor kiezen om dit nummer te behouden bij je nieuwe internet provider. In sommige gevallen geldt dit ook voor je e-mail adres. Veelal krijg je een mogelijkheid om een e-mail account aan te maken bij je provider. Als je op een later moment overstapt van internet provider vervalt dit e-mail account, tenzij je aangeeft bij je oude provider dat je je e-mail adres graag wil behouden. Het kan zijn dat je een klein bedrag per maand om gebruik te kunnen blijven maken van je oude e-mail account. Nummerbehoud aanvragen is vrijwel altijd gratis.

Stap 6. Je hebt 14 dagen bedenktijd bij je overstap

Bij je online overstap naar een nieuwe internet provider heb je altijd 14 dagen wettelijke bedenktijd. Dit houdt in dat je altijd twee weken de tijd hebt terug te komen op je beslissing en af te zien van je overstap – zonder opgaaf van redenen. Zo ben je nergens aan gebonden in het geval je je op een later moment bedenkt of alsnog een betere aanbieding bij een andere provider tegenkomt.

De levertijd van je nieuwe internet abonnement ligt meestal tussen de 3 tot 4 weken. In sommige gevallen kan je abonnement al eerder in gaan. De internet provider met de snelste levertijd is over het algemeen Ziggo.

Welke internet providers bieden de gratis overstapservice?

ProviderOverstapservice
CaiwayJa
NlExJa
KPNJa
OnlineJa
Tele2Ja
TelfortJa
T-MobileJa
ZiggoJa

Ik ga verhuizen, kan ik mijn huidige internet abonnement meenemen?

Ga je binnenkort verhuizen en wil je je huidige internet abonnement behouden? Geef dit dan tijdig door aan je huidige internet provider. Zo kan je provider op tijd beginnen met leveren op je nieuwe adres.

Of je je huidige abonnement kan meenemen naar je nieuwe adres ligt er aan. Het kan namelijk zijn dat het leveren van je huidige abonnement op je nieuwe adres in sommige gevallen niet haalbaar is. Zo kan het zijn dat je nu een bepaalde internetsnelheid hebt die op je nieuwe postcode niet leverbaar is, of dat het internettype, bijvoorbeeld glasvezel nog niet is uitgerold op je nieuwe adres.

In dat geval wordt je internet abonnement kosteloos ontbonden of kan je provider je een aangepast abonnement aanbied en.