Alles over TV kijkenBinnen de goedkope televisie abonnementen zijn aardig wat verschillen te vinden. Zo gebruikt de ene internet provider een andere techniek dan de ander om het televisie signaal door te geven. De TV kwaliteit zal dan ook niet bij iedere provider hetzelfde zijn.

Verschillen tussen Analoge, Digitale en HD televisie kwaliteit

Vroeger was er alleen analoge televisie beschikbaar, de kwaliteit hiervan is zeer matig ten opzichte van digitale en HD televisie. Bij analoge televisie zie je vaak grotere pixelblokken op de televisies van tegenwoordig, analoge TV is overigens alleen nog maar beschikbaar via Ziggo. Een digitaal TV signaal beschikt tegenwoordig al wel over resoluties van 720×576 pixels. HD televisie is beschikbaar vanaf 1280×720 pixels, maar de meest voorkomende standaard tegenwoordig is 1920×1080 pixels. Digitale televisies doet dus net wat onder voor HD televisie. Als je thuis een mooie breedbeeld TV hebt staan is het dan ook aan te raden om te kiezen voor een goedkoop TV abonnement waarbij je HD televisie geleverd krijgt. Vanaf digitale televisie is het ook mogelijk om gebruik te maken van interactieve TV.

TV kwaliteit bij internet providers

De TV kwaliteit die je uiteindelijk bij je internet provider krijgt hangt af van een aantal factoren. Zo is er een verschil tussen televisie dat geleverd wordt via een ADSL/VDSL verbinding, een kabel verbinding en glasvezel verbinding. Met name tussen ADSL en VDSL kunnen grote verschillen optreden.

TV kwaliteit bij ADSL2+

Als je namelijk kiest voor een internet en TV abonnement met ADSL internet, dan kan het zomaar zijn dat je geen HD kwaliteit kan ontvangen. Bij 20 Mbit/s abonnementen waarbij geen VDSL, maar ADSL2+ geleverd wordt is het namelijk zo dat je vaak niet de volledige internetsnelheid binnenhaalt vanwege de afstand tussen je woning en wijkcentrale. Zo kan het vaak voorkomen dat je slechts 10 van de 20 Mbit/s binnenhaalt. Het nadeel hierbij is dat je televisie signaal gedeeld wordt met je internet verbinding. Als de bandbreedte dus niet hoog genoeg is kan er geen HD kwaliteit geleverd worden. Digitale televisie neemt zo’n 6 Mbit/s van de verbinding in beslag, bij HD televisie is dit zo’n 8 Mbit.

TV kwaliteit bij VDSL

Bij VDSL kan je wel HD televisie ontvangen omdat er een straatkast geplaatst is tussen je woning en de wijkcentrale, dit lost het snelheidsverlies op waardoor er genoeg bandbreedte beschikbaar is voor HDTV. De kwaliteit die je hierbij ontvangt ligt op een 8 Mbit/s met resoluties van 720p tot 1080p.

IPTV techniek
HD zenders (indien genoeg snelheid mogelijk)
8 Mbit/s signaal
Interactieve TV
60+ zenders
90+ radiozenders
Aanvullende zenderpakketten
Digitale TV gids
TV ontvanger, CI+ kaart of recorder
Ethernetkabel naar TV ontvanger of draadloze verbindingsset
Analoge zenders
TV kwaliteit bij de Kabel

Televisie via de kabel heeft als groot voordeel dat deze de verbinding niet hoeft te delen met het internet signaal. Dit is hetgeen de kabel zo uniek maakt. Daarbij krijg je bij kabel TV een zeer goede kwaliteit binnen, ruim 11 Mbit/s aan HD televisie. Uiteraard is het ook mogelijk om digitale televisie of een analoog signaal te nemen bij de kabel. Als je analoog wilt ontvangen hoef je alleen de COAX kabel direct in je televisie te stoppen. Voor digitale televisie kan je een digitale TV decoder gebruiken en voor HDTV een HD TV ontvanger.

DVB-C techniek
HD zenders
11 Mbit/s signaal
Interactieve TV
100+ zenders
90+ radiozenders
Aanvullende zenderpakketten
Digitale TV gids
TV ontvanger, CI+ kaart of recorder
COAX kabel naar TV ontvanger
Analoge zenders
Kwaliteit van televisie via Glasvezel

Net als bij ADSL en VDSL is de verbinding van glasvezel TV en internet gedeeld. Het voordeel van glasvezel is dat de hoogst haalbare internetsnelheden bij deze verbinding beschikbaar zijn. Je zal dus altijd ruim voldoende breedband hebben voor zowel je internet als televisie signaal. Dit is dan ook de reden dat glasvezel TV de beste kwaliteit aanbiedt van alle verbindingen. Je krijgt bij HDTV via glasvezel namelijk een 13 Mbit/s signaal binnen.

IPTV techniek
HD zenders
13 Mbit/s signaal
Interactieve TV
100+ zenders
90+ radiozenders
Aanvullende zenderpakketten
Digitale TV gids
TV ontvanger of recorder
Ethernetkabel naar TV ontvanger of draadloze verbindingsset
Analoge zenders

Interactieve TV

Bij digitale en HD televisie is het mogelijk om interactieve TV te nemen. Veel internet providers bieden dit standaard aan, met uitzondering van Tele2. Bij deze provider betaal je een klein bedrag extra per maand voor de interactiviteit. Met interactieve TV kun je live televisie pauzeren, TV programma’s opnemen en uitzendingen vanaf het begin terugkijken. Daarbij bieden veel providers de optie voor online TV kijken op je tablet, smartphone en laptop.

Maximum aantal HD ontvangers bij internet providers

Je kan er voor kiezen om, naast de standaard geleverde TV ontvanger, nog extra TV ontvangers bij te huren. Hiervoor betaal je een klein bedrag per maand extra zodat je meerdere TV’s binnenshuis kan voorzien van een televisie signaal. Uiteraard kan je deze ook verbinden met een draadloze verbindingsset als je voor glasvezel of DSL internet en televisie kiest. Je kan er ook voor kiezen om zelf een losse TV ontvanger aan te schaffen als je niet maandelijks wilt betalen voor een huurtoestel en graag zelf eigenaar bent van je apparatuur. Hieronder is een overzicht bij welke internet provider je het goedkoopst uit bent om extra TV ontvangers bij te huren:

ProviderAantal TV ontvangersKosten
KPN tv ontvangers2 extra ontvangers€ 4,- per maand (1 stuk)
Online tv ontvangers4 extra ontvangers€ 5,- per maand (1 stuk)
Tele2 tv ontvangers1 extra ontvangers€ 3,- per maand (1 stuk)
Telfort tv ontvangers2 extra ontvangers€ 4,- per maand (1 stuk)
Vodafone tv ontvangers3 extra ontvangers€ 5,- per maand (1 stuk)
XS4ALL tv ontvangers2 extra ontvangers€ 4,- per maand (1 stuk)
Ziggo tv ontvangers2 extra ontvangers€ 5,- per maand (1 stuk)

Wil je liever toch geen televisie bij je abonnement? Kijk dan hier wie het goedkoopste internet aanbiedt op jou adres.